4 Temmuz 2014 Cuma

Uşak / İmece Usulü Hazırlanmış Uşak Kent Müzesi









İmece usulü müze oluşturdular- Uşak'ta bağışlarla oluşturulan kent tarihi müzesinde, Türkiye'deki ilk sokak aydınlatma sistemi, ilk şeker fabrikasından bölümlerin yanı sıra 65 yıl kullanılan plakalı bisiklet, kömür çubuklarıyla çalışan bacalı sinema makinesi gibi tarihe tanıklık etmiş çok sayıda eşya sergileniyor.


Uşak kent tarihi müzesinde, Türkiye'deki ilk sokak aydınlatma sistemi, ilk şeker fabrikasından bölümlerin yanı sıra 65 yıl kullanılan plakalı bisiklet, kömür çubuklarıyla çalışan bacalı sinema makinesi gibi tarihi öneme sahip pek çok eşya sergileniyor.Türkiye'de sokakları aydınlatmak için ilk elektriğin üretildiği binada oluşturulan müzede kentin tarihi, coğrafyası, kurtuluş mücadelesi, turizm zenginlikleri, doğal güzellikleri, folklorik değerleri, belgeler, canlandırmalar, görsel sunumlar ve maketlerle anlatılıyor.
Uşak geçmişi itibarıyla endüstri ve sanayi açısından önemli bir yere sahip.Kent Tarihi Müze Müdürü Haydar Doğan, "Biz müzemizde bunu kanıtlıyoruz. Sokakları aydınlatma amacıyla ülkede üretilen ilk elektrik, ilk şeker farikası, ilk iplik ve kumaş fabrikaları Uşak'ta kurulmuştur. Biz de müzemizde bunları anlatmaya çalıştık. Şu ana kadar yaklaşık 100 bağışçımız, bine yakın eser paylaştı. İnsanlar dedesinden, babasından kalan ata yadigarı eserleri bağışladılar ve bunlardan ayrılmaları kolay olmadı" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder