26 Ağustos 2014 Salı

Afyonkarahisar / Zafer Müzesi












Zafer Müzesi Binası ,Afyon`un 27.08.1922 günü saat 17:30`da 8. tümen 189. alay tarafından alınmasından sonra, Mustafa Kemal Atatürk`ün Kocatepe`den inerek, arabasıyla Afyon`a geldiği binadır.Kurtuluş Savaşı’nın meydana geldiği döneme ait, 27 Ağustos 1922’de Afyon Karahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşuna müteakip ,Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Garp Cephesi Harekat Şube Müdürü Tevfik Bıyıklıoğlu'nun, kaldıkları ve karargah olarak kullandıkları Başkomutan Meydan Muharebesi'nin planlarının tartışıldığı tarihe tanıklık etmiş önemli bir yerdir.
Afyonkarahisar'ın şehir merkezinde yer alan Zafer Müzesi binasının, 1913-1920 yılları arasında dönemin Belediye Başkanı Saitoğlu Mehmet Sait Efendi yaptırmıştır.

Zafer Müzesi'nde Atatürk'ün o tarihlerde kullandığı eşyalarla, BüyükTaarruz sırasında kullanılan silah, cephane ve mühimmatların yanı sıra bu savaşa katılan komutanların fotoğrafları, savaşın cereyan edişini gösteren haritalar sergilenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder