1 Eylül 2014 Pazartesi

Çanakkale - Adatepe Köyü ( Kaz Dağları ) / Adatepe Zeytinyağı Müzesi ( Adatepe Olive Oil Museum )












Küçükkuyu'daki tarihi sabunhane binası restore edilerek oluşturulmuş ,Türkiye'nin ilk Zeytinyağı Müzesi'dir.Müzede eski zeytinyağı presleri, zeytin toplama aletleri, taşıma ve saklama kapları, çeşitli folklorik objeler görülebilir. Aynı zamanda geleneksel usulde zeytinyağı sabun yapım tekniği de açıklamalı olarak sergilenmektedir.


Zeytinyağının üretim aşamaları, saklanması, aktarılması, filtre edilmesi vb. gibi zeytinin dalından sofraya geliş öyküsü dinlenip, taze köy ekmeği ile tadım yapılabilmektedir.Müzede sergilenen objeler için Türkçe ve İngilizce açıklama metinleri bulunmaktadır.
Müze haftanın yedi günü 08.30-18.30 saatleri arasında açık olup,giriş ücretsizdir.

Türkiye'nin en eski köylerinden biri olan ADATEPE KÖYÜ ismini üç yamaç üzerinde konumlanmasından almaktadır.Çanakkale ilinin Küçükkuyu beldesinin 3,5 km. üstünde Kaz Dağları eteklerinde yer alır.Köyün,yüzyılların birikiminin oluşturduğu taş işçiliğinin örnekleri  mevcut binalarda görülmektedir. Köy 1989 yılında SIT alanı ilan edilmiştir. Bugün,daha önceden mevcut evler dışında yeni ev yapılamamakta,mevcut evler aslına uygun restore edilmekte,yıkık durumda olan evler ise köydeki mimariye uygun yeniden inşa edilmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder