11 Ekim 2014 Cumartesi

Bursa - İnegöl / Oylat Şelalesi ve Mağarası ( Oylat Cave and Waterfalls , Bursa )




Uludağ’ın yamaçlarında bulunan,deniz seviyesinden 840 metre yükseklikteki iki yanı yeşil vadilerle çevrilmiş Oylat ,İnegöl'e yaklaşık 26 kilometre uzaklıktadır.
Oylatın önemli bir simgesi olan Oylat Şelalesi ise,vadide yer alır.Uludağ'ın kar suları ve civardaki kaynaklarla beslenen bir derenin kenarından iki saatlik yürüş ile ulaşılıyor.Oylat Deresi’nin çaglayanlar meydana getirerek geçtigi vadi, çam, gürgen, mese, kestane ıhlamur, kavak, çınar agaçları ile kusburnu ve bögürtlen gibi bitkilerle kaplı.Şelale yolunda, ahşap köprüler ve platformlar  bulunuyor. 
Ülkemizin 3. cü büyük mağarası olan 665 metre uzunluğundaki Oylat Mağarası , Oylat Kanyonunun sona erdiği noktada yer alır.
Birbirine bağlı iki kattan oluşan Oylat mağarası,genel olarak menderesli bir profile sahiptir.Gelişim özelliklerine göre iki bölüme ayrılan mağaranın ilk bölümünde dev kazanı ve damlataş havuzları geniş yer kaplar.Mağaranın ikinci bölümü büyük bir çöküntü salonundan oluşmuştur. İri blok ve dev damlataş şekillerinden (sarkıt, dikit ve sütun) oluşan salonun yukarıda bulunan son kesimi, kalın bir çakıl, kum ve mil tabakalarından oluşmuştur. 
Vadilerle ve yemyeşil ormanlarla çevrili Oylat'ta doğa yürüyüşleri ,trekking, koşu gibi aktiviteler yapmak mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder