26 Ekim 2014 Pazar

Konya - Akşehir / Akşehir Batı Cephesi Karargahı Müzesi ( Akşehir Western Front Headquarters Museum )

  












Mustafa Kemal Atatürk'ün “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır.“ (Savunma çizgisi yoktur, savunma alanı vardır. O alan, bütün vatandır.) emriyle , 22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesi'nin zaferle sonuçlanmasıyla,düşmanın Afyon-Eskişehir hattının doğusunda mevzilenmesi  üzerine, Alagöz Köyü'ndeki Batı Cephesi Karargahı Akşehir'e taşınır.

18 Kasım 1921' de Akşehir'e gelen Karargah'ta, 24 Ağustos 1922 günü Büyük Taarruz için cephe hareketlerine kadar bu binada çalışılır. Geçen dokuz buçuk aylık sürede, Büyük Taarruz hazırlıkları buradan yönetilir, planlar burada yapılır ve karar burada verilir.
İki katlı olan binanın zemin katının doğu ve güney kısmında bulunan dükkanların cepheleri kapatılarak, buraya "Büyük Taarruz" hazırlıkları ve "Büyük Taarruzu" canlandıran, agrafito tekniği ile birer pano yapılmıştır.Orta salonda duvardaki panoda Atatürk ve İsmet İnönü’nün Akşehir’de çekilmiş fotoğrafları, orta vitrinde, Akşehirli gazilerin madalya ve beratları bulunmaktadır. Büyük taarruzun kararının verildiği Atatürk’ün çalışma odası, kendi orijinal eşyalarıyla döşenmiş, duvardaki panolarda, savaş planları, belgeler ve fotoğraflar sergilenmiştir.Diğer iki odadaysa Atatürk’ün orijinal baskı fotoğrafları, kendi el yazısı ile yazdığı Nutuk’tan alıntılar bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder