10 Şubat 2015 Salı

İstanbul - Ataşehir / Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi














Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Ali Nihat Gökyiğit Vakfı’nın, Türkiye’nin ve Dünya’nın bitki çeşitliliği ve korunması konusunda faaliyet gösteren bir hayır hizmetidir.2004 yılında kurulan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Herbaryumu 2010 yılı mart ayında Uluslararası Herbaryum Indeksi’ne kayıt olarak “NGBB” kodunu almıştır. NGBB Herbaryumu’nun kuruluş amacı bahçe içerisinde yeralan bitkilerin herbaryumlarını yapmaktır.Merhume Nezahat Gökyiğit’in hatırasına oluşturulmus NGBB'nin önemli amaçlarından biri,biyolojik çeşitliliği, endemik, ender ve tehdit altındaki bitkileri koruyarak desteklemek,dünya’daki canlılığın devamının gerçek ve tek garantisi olan bitkilerin önemi ve değeri hakkında toplum bilgisini arttırmak.Ve bunun için Dünya bitki hayatı ve Türkiye’nin zengin bitki örtüsü hakkında, bilimsel araştırmaları ve eğitimi, iyi belgelenmiş koleksiyonlar oluşturarak teşvik etmek için bir bitki danışma merkezi oluşturan NGBB çalışmalarına devam etmektedir.

2009 yılında Dr. Füsun Ertuğ, 1500 örnekten oluşan herbaryumunu NGBB’ye bağışlamasıyla, Bodrum yöresinde herhangi bir özelliği nedeniyle kullanımı olan bitkilerden oluşan koleksiyon kayıt altına alınan bahçede, 2005 yılından beri BG-BASE adlı bir veritabanı kullanılıyor. Herbaryum örneklerinin bu veritabanına kayıt edilme işlemleri 2008 yılında başlamıştır. 2009 yılından itibaren herbaryum örneklerinde barkod uygulaması başlatılmıştır. Herbaryum örneklerine uygulanan barkod numarası veritabanına işlenmekte ve örneklerin veritabanında kolayca tanınması sağlanmaktadır.
Herbaryum Nedir?
Bilimsel yöntemlerle toplanmış bitkilerin, gazete veya kurutma kağıtları arasında preslenerek kurutulduktan sonra, yine bilimsel yöntemlerle uygun boyutlardaki kartonlar üzerine yapıştırıldığı ve etiketlenerek, çeşitli sınıflandırma yöntemlerine göre saklandığı koleksiyonlardır.Herbaryumlar biyoloji, tıp, eczacılık ve diğer birçok konu ile ilgili çalışmalarda, önemli bir danışma merkezi niteliğindedir; aynı zamanda, öğretim ve araştırma merkezi olarak da işlev görürler.


NGBB, İstanbul’a %12 oranında yeşil alan sağlamasıyla İstanbullular için bir nefes alma noktası olmasının yanı sıra, bir araştırma, eğitim ve öğretim merkezidir.Botanik Bahçesi Kütüphanesi, gerekli kıldığı uzmanlaşmaya yönelik, botanik ve ilgili konularda  basılı-görsel yayınların çoğaltılarak “ihtisas kütüphanesi”ne dönüşme çabasını sürdürmektedir.Kütüphane ,bahçeye gelen tüm ziyaretçilerin kullanımına açıktır.
NGBB, bayramlar ve resmi tatiller dahil, bütün yıl boyunca açıktır. Bahçe, her gün saat 9.30'da açılır; kapanış saatleri aylara göre değişir. Giriş ücretsizdir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder