1 Haziran 2015 Pazartesi

İzmir - Urla / Sığacık Köyü ( Sığacık Village )













Sığacık,Seferihisar'ın 5 km batısında Sığacık körfezinde kuruludur. Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra doğal bir liman konumundadır. Organik üretimiyle ünlü sakin bir balıkçı köyü olan Sığacık,sahilde limanı çevreleyen bir kalenin içine kurulmuş.Geçmişi Selçuklular dönemine kadar uzanan kale
şiddetli yer sarsıntılarıyla harap olunca önce Aydınoğulları daha sonra Osmanlılar tarafından tamir görmüştür. Ege denizindeki önemli stratejik konumunun Kaptan-ı Derya Piri Reis tarafından fark edilmesiyle yaptırılmıştır. Şimdiki hali 1521-1522 yıllarından kalmadır. Kale savunma amacından çok deniz üssü olarak değerlendirilmiştir. Kale içindeki evler bitişik düzende olup, bazıları tek bazıları iki katlıdır. Evlerin çoğunluğu kerpiçtendir, büyük bölümünün içinde iç avlu bulunmaktadır, iki katlı evlerde cumbalar ve tahta panjurlar bulunmaktadır. Evlerin içindeki merdivenler ve kapılar tamamen ahşaptır.Kıvrılarak giden dar sokaklarında,özgün mimariye sahip pek çok eve rastlanabilir.Sığacık'ın geri planı her türlü meyve ve sebzenin bolca yetiştiği doğal bir hal görünümünde.Yol boyunca tezgahlarda,anında toplanmış,her çeşit meyve sebze bulunabilmektedir.
Sığacığın bir balıkçı barınağı ve 400 yat kapasiteli yat limanı vardır. Sığacıkta, sualtı doğa güzelliğini seyretmek ve dalış yapmak için bölgedeki diğer koylara yat gezileri düzenlenmektedir. Türkiye'nin en temiz ve en soğuk koylarından olan mavi bayraklı, poyraz tutmayan ve dipten denize karışan tatlı kaynak suları sebebiyle diğer koylara oranla daha soğuk olan Ekmeksiz plajına ev sahipliği yapan Sığacık’ta yamaçlarda çam ormanlarıyla kaplı camping ve piknik alanları da bulunur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder