16 Eylül 2015 Çarşamba

Kastamonu / Kurtuluş Madalyalı İlçe ; İnebolu













Geleneksel konut mimarisi, aşı boyalı ahşap evleri , 400’ü aşkın tescilli sivil mimarlık yapı örneği ile farklı tarihsel dönemlere ait ögeleri içinde barındıran bir açık hava müzesi niteliğindeki İnebolu,Kastamonu'nun şirin bir sahil kasabası'dır. Aynı zamanda kayıkla kağnının mucizeler yarattığı,İstiklal Madalyalı tek ilçedir. 

İnebolu Limanı , Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir rol oynamıştır.Kurtuluş Savaşına katılmak isteyenler teknelerle İnebolu Limanına geliyor,oradan Anadolu'ya geçiyordu.Ayrıca , savaşa silah ,cephane ve mühimmat Anadolu'ya İnebolu üzerinden ulaştırılmıştır.Karadeniz'deki mühimmat sevkiyatının sembollerinden biri İnebolu Kayığı'dır. Bu kayıların İnebolu Sahillerine getirdiği mühimmat İstiklal Yolu aracılığıyla kağnılar kullanılarak Anadolu'ya ulaştırılmıştır.İnebolu halkının ve kayıkçılarının gayret ve çabaları 9 Nisan 1924 tarihli kararla Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir.Şehit Şerife Bacı ,Halime Çavuş da İnebolu'dan önemli Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızdandır.
Kastamonu coğrafyası üzerindeki konut çeşitliliğinde kendine özgülüğü ile dikkat çeken örneklerin başında  gelen İnebolu evleri , eski mimariye gore yapilan ahsap binalardir. Genellikle 2-3 katli olarak yapilmistir. Renk olarak bordo beyaz renkler hakimdir. Bordo rengini Aşı Köyü'nden çıkarılan toprakla yapılan Aşı Boyasından alır. Aşı boyası bu ahşap evleri 20 yıl boyunca rahatlıkla koruyabilmektedir.Çatı denizden çıkarılan ve Marla Taşı(Arduaz) denilen geniş ve ince taşlarla örtülmüştür. Çatıda taş kullanılmasının sebebi son derece sert Karadeniz poyraz rüzgarlarında çatının dayanıklı olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder