26 Eylül 2015 Cumartesi

Niğde - Niğde Etnografya ve Arkeoloji Müzesi





















Niğde Müzesi, Niğde ve çevresinde ortaya çıkan eserlerin 1933 yılında Halil Nuri Yurdakul tarafından topladığı eserlerle ilk kurulma adımı atılmıştır. Toplanan eserler önce Karamanoğullarına ait bir yapı olan Akmedrese’de bir araya getirilmiştir. Böylece Niğde’de ilk Müzecilik faaliyetleri 1939 yılında Akmedrese’de başlamıştır. II. Dünya Savaşı sırasında, Niğde Türkiye'nin tarihi açısından hiç işgal görmemiş korunaklı bir yer olması nedeniyle İsmet İnönü döneminde İstanbul Topkapı Sarayı ve İstanbul Arkeoloji müzelerinin kıymetli eserleri
toplanarak tren konteynırları ile Niğde'ye getirilip,Akmedrese'ye yerleştirilmiştir. Zaman zamanda İsmet İnönü tarafından gizlice gelinerek eserler iyi korunuyor mu diye kontrol edilmiştir. İkinci dünya savaşından sonra 1945 yılından sonra bütün eserler tren vagonlarında ait oldukları müzelerde teşhir edilmek üzere geri gönderilmiştir. Bu Niğde'de insanlarda Müze bilinci oluşmasında önemli bir etken oluşturuyor.Ve 1977 yılında yeni binasına taşınan müze , yaklaşık 5 bin metrekarelik bir alanda yer alıyor.
Niğde Müzesi üç büyük teşhir salonu, ihtisas kütüphanesiyle, modern konferans ve sergi salonlarıyla, Orta Anadolu'nun en önemli müzelerinden birisi durumundadır.Müzenin arkeoloji bölümünde Pınarbaşı Höyük, Köşk Höyük, Tepecik Höyük ve Kaletepe opsidiyen atölyeleri kazılarından ele geçen buluntular ,Hitit Tanrıları’ndan fırtına ve bereket tanrılarının siteleri, Hitit hiyeroglif yazılı kitabeler, Göllüdağ arslanı sergilenmektedir.
Müzenin etnoğrafya bölümünde ise, yöresel giysilerin yanı sıra çeşitli dönemlerde kullanılmış kesici ve ateşleyici silahlar, el yazmaları, İlhanlı döneminde yapılmış olan Sungur Bey Camisi’ne ait ahşap kapı ve pencere kanatları, mihraplar, çeşitli şamdanlar, alemler, kapı kilitleri, takılar bulunmaktadır. Halı ve kilim yönünden önemli bir merkez olan Niğde’de dokunmuş düz yaygılara, halı ve kilimlere de etnoğrafya bölümünde yer verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder