25 Ekim 2015 Pazar

İstanbul - Karaköy / Osmanlı Bankası Müzesi















   
      
Osmanlı Bankası`nın Bankalar Caddesi`ndeki eski genel müdürlük binasında bulunan Osmanlı Bankası Müzesi , kronolojik ve tematik olarak bir yandan Osmanlı Bankası`nın 80 yıllık süreçte geçirdiği önemli değişiklikleri, yaşanan krizleri ve gelişmeleri ele alınırken, diğer yandan aynı dönemin şube binaları, müşterileri, faaliyet alanları ve çalışan profilini vurguluyor.Müzenin kurgusu, bankanın 1856`da kurulması ve 1863 yılında devlet bankası statüsüne yükseltilmesiyle başlıyor. 1870`lerde yaşanan sıkıntılı yıllardan sonra, 1880`den itibaren görülen büyüme ele alınıyor ve bankanın 1914 öncesinde ulaştığı en güçlü döneme kadar olan süreç işleniyor. Bu noktadan itibaren kurgu,

tematik bir anlatıma yöneliyor. Osmanlı toplumunu, siyasetini ve ekonomisini yansıtan arşiv belgeleriyle; bankanın borsa operasyonları, ülke çapına yayılmış şubeleri, çeşitli müşteri kategorileri ile banka çalışanlarından kesitler sunuluyor, tanıdık simalar inceleniyor. Kronolojik akışa tekrar dönülerek, Birinci Dünya Savaşı`nda yaşanan zorluklar, Ankara Hükümeti`yle ilk temaslar ve Türkiye Cumhuriyeti`nin kurulmasıyla birlikte oluşan yeni dengelerin ele alındığı bölümlerle müzenin ana kurgusu sona eriyor.1863-1914 yılları arasında banka tarafından basılan her bir banknotun hikayesinin, tasarımı, provaları, kayıtları ve örnekleriyle birlikte anlatıldığı iki katlı kasada, Osmanlı Bankası arşivinin yanı sıra, seçilen banknotlar da sergileniyor.Müze güzergâhının bitiminde yer alan bilgisayar ekranları, ziyaretçilerin, bankanın tarihini oluşturan belgelere daha yakından ve interaktif şekilde erişmesini sağlıyor.
Osmanlı Bankası, 1856'da kurulan İngiliz sermayeli Bank-ı Osmani (Ottoman Bank) ile 1862 istikrazını üstlenen bir Fransız mali grubunun  eşit ortaklığıyla, 1863'te İstanbul'da Bank-ı Osmani-i Şahane adıyla kurulan banka.Bank-ı Osmanî-i Şahane, uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu'nun resmî bankası ve hazinedarı olarak görev yaptı. İmparatorluk genelinde birçok altyapı yatırımını destekleyen Banka, yaygın şube ağı sayesinde piyasa ile ilişkilerini artırarak ticarî bankacılıkta kendisine önemli bir yer edindi.Banka, Osmanlı İmparatorluğu'na borç kaynağı yaratacak, borçlanmalarda aracı rolü üstlenecek ve devlet bankalarının en önemli imtiyazlarından biri olan para basma hakkını kullanacaktı.Osmanlı İmparatorluğu'nun malî krize girmesi sonucunda, banka bu duruma çare olarak görülen Düyun-ı Umumiye İdaresi'nin 1881'deki kuruluşunda etkin rol aldı. Devletin borçlanma yükünün önemli bir kısmını Düyun-ı Umumiye'nin devralmasıyla yeniden yapılanma sürecine giren Bank-ı Osmanî-i Şahane, ticaret ve yatırım bankacılığına yöneldi.  Birinci Dünya Savaşı, bankanın faaliyetlerini oldukça etkiledi.Bank-ı Osmanî-i Şahane, savaştan sonra 10 Mart 1924 tarihinde imzalanan bir sözleşmeyle para basma imtiyazını Türkiye Cumhuriyeti'ne devretti.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kurulmasıyla Devlet Bankası statüsünden  özel bir ticaret bankası yapılanmasına geçti.


Ziyaret Gün ve Saatleri:Pazartesi günü hariç, salı-cumartesi: 12.00 - 20:00, pazar: 10.30 - 18.00 saatlerinde ziyarete açıktır.Ücretsizdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder