28 Ekim 2015 Çarşamba

Yalova / Yürüyen Köşk Müzesi



















Yürüyen Köşk , Yalova Millet Çiftliği'nde 1929 yılında yapılan dikdörtgen planlı , iki katlı , yarı kagir bir köşktür.Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, tarımda modern teknikleri kullanılması, çevre üreticilere örnek olması ve onların nitelikli fidan, fide, damızlık ihtiyaçlarının karşılanması için kişisel mülki olan Yalova’nın doğusundaki ‘Millet Çiftliği’ni bu amaca uygun olarak düzenletmiştir. Çiftlik içinde, deniz kıyısında, ikameti için 1929 yılında bir çınarın yanında iki katlı mütevazi bir köşk yapılmıştır.1936 yılında Millet Çiftliği’ndeki köşkün pencerelerini zarar vereceği için yanındaki çınarın dalını kesileceğini öğrenen ve ağacın bir dalının bile kesilmesini istemeyen Atatürk köşkün ağaçtan uzaklaştırılmasını ister. Görev İstanbul Belediyesi Fen İşleri Yollar-Köprüler Şubesi’ne verilir. Sorumlu baş mühendis Ali Nuri ALNAR binanın temellerini açtırır. 

Köşkün yürütülme işlemi iki safhada yapılır.Önce, bina çevresindeki toprak büyük bir dikkatle kazılarak, temel seviyesine inildi. İstanbul’ dan getirilen tramvay rayları, binanın temeline yerleştirildi. Santim santim yapılan çalışmalar sonunda bina, temelin altına sokulan raylar  üzerine oturtuldu.8 Ağustos 1930 Cuma günü, öncelikle yapının teras bölümü ( toplantı salonu olarak kullanılan, üç yanı camlarla kaplı bölüm) kaydırıldı.Geri kalan iki gün içinde de, ana binanın  raylar üzerinde yürütülmesi  işlemi tamamlandı ve bina, 5  metre  kadar doğuya  kaydırıldı.
1930 yılında Yalova Çiftlikleri Müdürü olan Sayın Necati TURGAY, aradan yıllar geçtikten sonra, duygularını şöyle dile getirmişti: “Alınan tertibatla bu köşk evvela terası ki 28 ton ağırlığındaydı, betonarmeydi ve arkasından 2 katlı köşk taşındı. ATATÜRK merak etti ve köşkün taşınmasını saatlerce durarak seyretti ve beğendi. O kadar isabetli nakledildi ki bugün 50 seneye yakın oluyor köşk 1 santim dahi oynamadı… Yalnız kışın kuzey rüzgârlarından etkileniyor; dalgalar, tuzlu sular duvarlarına çarpıyor.”
Yürüyen Köşk , bugün müze olarak ziyarete açıktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder