29 Kasım 2015 Pazar

İstanbul - Beyoğlu / Doğançay Fotoğraf Müzesi

   











Beyoğlu'nda 150 yıllık beş katlı tarihi bir binada yer alan Doğançay Müzesi'nde , Burhan Doğançay'ın ve babası ressam Adil Doğançay'ın eserleri sergileniyor. 1999'da Burhan Doğançay tarafından satın alınan bina , dört yıl süren yenileme çalışmalarından sonra iç mekanı müze standartlarına uygun şekilde dizayn edildi. 
Adil Doğançay , 1900’de İstanbul’da doğdu. Ünlü bir ressam olan Adil Doğançay ağırlıklı olarak tuval üzerine yağlıboya çalıştı.
Empresyonist manzaralar, deniz resimleri ve natürmortlar yaptı. Resimlerinden çok azı tarihlidir ve müzede sergilenenlerin çoğu 1940 ile vefat ettiği 1990 yılları arasında yapılmıştır. Topograf olarak Anadolu’nun her yerini dolaşmış olması ona doğada uzun saatler geçirme olanağı vermişti. Doğayı “en büyük öğretmeni” olarak nitelendiren sanatçı, eserlerinin çoğunu açık havada üretti.
Burhan Doğançay , sanat eğitimini ilk olarak babasından ve tanınmış ressam Arif Kaptan`dan aldı. Burhan Doğançay, kent duvarlarının etkisini yansıttığı eserleriyle tanınır. 40 yılı aşan bir süre içinde yaptığı resimler, grafikler, Aubusson duvar halıları, heykelleri ve fotoğraflarında 114 ülkeye yaptığı yolculuklarının izlerini görmek mümkündür. Kent duvarlarının Doğançay için özel bir anlamı vardır; toplumsal, siyasal ve ekonomik değişimde yansıyan zamanın geçtiğini gösterirler. Ayrıca, hava koşullarının saldırılarına ve insanların bıraktığı izlere de tanıklık ederler. Doğançay`a göre kent duvarlarını insan deneyimi için anıt yapan budur.
Doğançay Müzesi, halen teşhirde olan 150`den fazla eserle, erken figüratif yapıtlarından duvar esinli yapıtlarına kadar, Doğançay`ın eserlerinin evrimini çarpıcı bir görsel araştırmayla sunuyor.
Ziyaret Saatleri ; Salı - Pazar : 10:00 - 18:00
                           Pazartesi : Kapalı

                           Giriş ücretsizdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder