26 Ocak 2016 Salı

Ankara / Mehmet Akif Ersoy Müze Evi









Mehmet Akif Ersoy Kızları ve Oğulları















   
   
    
Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un başta İstiklal Marşı olmak üzere pek çok şiirini yazdığı müzeye dönüştürülmüş evidir. Mehmet Akif Ersoy, İstanbul'un işgalinden sonra aldığı davet üzerine milli mücadeleye katılmak üzere Ankara'ya geldiği o dönemde kiralık ev bulmak zor olduğu için külliyede yer alan bu yapı kendisine tahsis edildi. Şair, 1. TBMM Burdur milletvekili olduğu yıllarda da günlerini bu mütevazı evde geçirdi.
Aynı zamanda 2009 yılında bir helikopter kazası sonucu hayatını kaybeden Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, vasiyeti gereği, Bakanlar Kurulu Kararıyla evin bahçesine defnedilmiş bulunmaktadır.

Yüksek avlu duvarları ile çevrili bir bahçenin ortasında yer alan bina iki katlı ahşap bir Ankara evidir. Üst kata çıkan tahta trabzanlı merdiven boyunca Ersoy'a ait fotoğraflar bulunmaktadır. Üst katta dinlenme ve toplantı odası yer almıştır. Evin en gösterişli alanı olan toplantı odasının tavanı, ortada kalem işleriyle süslü altıgen bir göbek bulunan yöresel Ankara tavanıdır. Müze-ev'de Mehmet Akif Ersoy’a ait cep saati, gözlük, tesbihi, tüfek ve büyük şairin yüzünün kalıbı müzede teşhir edilen eserlerdendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder